Creëer de juiste sfeer en speel met licht met houten jaloezieën

sfeer met houten jaloezieën
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Tegenwoordig zijn brede houten jaloezieën weer helemaal hot en hip. Een tijdlang hebben ze het een beetje moeten afleggen tegen juist de smallere stroken. Ook hebben horizontale jaloezieën het moeten opnemen tegen verticale lamellen. Maar nu zijn ze dus helemaal terug als raamdecoratie. En natuurlijk niet in de laatste plaats vanwege de fijne en praktische eigenschappen. Je kunt er een super sfeer mee creëren, er het licht van buiten mee filteren en tegenhouden en inkijk en uitkijk bepalen. Door de vele keuzemogelijkheden is voor elk interieur zeker een houten jaloezieën gordijn te vinden.

Je eigen sfeer met houten jaloezieën

Voor houten topjaloezieën heb je de keuze uit verschillende soorten hout; abaci, lindehout of bamboe zijn hiervan enkele voorbeelden. Hout ademt een natuurlijke sfeer en naturel tinten komen in veel interieurs goed tot hun recht. Houten verticale jaloezieën zijn verkrijgbaar in (hun)natuurlijke kleuren, maar ook in zwart of wit. Uiteraard kun je naast hout ook kiezen voor ander materiaal, zoals aluminium. Dit is vooral een optie als je graag een specifieke kleur wilt.

Spelen met licht

Het voordeel van jaloezieën is dat je het licht van buiten er heel goed mee kunt filteren of zelfs helemaal kunt buitensluiten. Al naar gelang je behoefte aan licht of gefilterd licht van buiten kun je spelen met de stand van de horizontale stroken. Je kunt ze helemaal optrekken, maar ook neerlaten en de stroken helemaal opendraaien of schuin openzetten. Maar ook is deze raamdecoratie heel geschikt als je echt wilt blinderen. Als het mooi weer is en de zon bijvoorbeeld in je ogen schijnt of in het scherm van de televisie.

Inkijk en uitkijk

Ook een beetje privacy kun je prima regelen met houten jaloezieën. Je kunt ze helemaal dicht draaien als je geen ‘pottenkijkers’ wenst, overdag of ’s avonds. Ook zijn kun je ze zo draaien, dat je wel naar buiten kunt kijken, maar niemand bij jou naar binnen kan kijken. Een prettige en praktische bijkomstigheid van deze sfeervolle raamdecoratie.

Belangrijk bij het kopen van houten jaloezieën

Let bij het kopen van jaloezieën op het optreksysteem en waar het zich bevindt. Hierin zit verschil en het één is voor jou wellicht praktischer dan het ander. Of misschien vind je het ene gewoon mooier dan het andere. Er zijn systemen verkrijgbaar met ladderband en ladderkoord. Bij een ladderbandsysteem kun je vaak de kleur van de band nog zelf bepalen als je jaloezieën op maat laat maken.