Een goed binnenklimaat woont een stuk fijner

goed binnenklimaat
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Een goed binnenklimaat in je woning helpt mee aan een gezonder leven en kan een boel ergernissen voorkomen. Als je zorgt voor een goede luchtkwaliteit in je woning, woon je dus zeker een stuk prettiger! De soort, kwaliteit, ligging en bouw van de woning zelf spelen hierin natuurlijk een grote rol. Maar je kunt ook zelf een en ander doen voor een gezond leefklimaat in je huis. We lopen een aantal punten langs die je gemakkelijk zelf kunt toepassen.

De luchtkwaliteit in je woning is allesbepalend voor je binnenklimaat. Is de luchtkwaliteit niet in orde, bijvoorbeeld te droog of te vochtig, dan kunnen allerlei vervelende klachten en verschijnselen zich voordoen. Wat gezondheid betreft kun je dan denken aan:

  • geïrriteerde ogen en luchtwegen
  • chronische verkoudheid
  • hoofdpijn

Bovenstaande klachten hebben doorgaans te maken met te droge lucht of juist te vochtige lucht of met niet voldoende frisse lucht. Het vochtgehalte in de lucht binnen in de woning kun je meten met een hygrometer. Daarmee kun je de vochtigheidsgraad vaststellen.

Te droge of te vochtige lucht

Te droge lucht in de woning in de woning kun je verhelpen door een luchtbevochtiger te plaatsen, maar ook door te zorgen voor voldoende goede ventilatie. Bij centrale verwarming helpt het ook om vochtbakjes te plaatsen. Te vochtige lucht kun je verhelpen door anders te gaan stoken of een luchtontvochtiger te plaatsen. Naast gezondheidsklachten kan te vochtige lucht ook zorgen voor ongedierte zoals pissebedden en kleine vliegjes in de huiskamer. Dit is natuurlijk niet wat je wilt.

Niet voldoende frisse lucht

Het toverwoord voor voldoende frisse lucht is nog altijd: ventileren. Een goede luchtcirculatie zorgt voor voldoende aanvoer van frisse lucht. Enkele minuten een raam open zorgt al voor voldoende verversing. Als dit niet voldoende helpt, kun je ook kiezen voor een luchtbehandelingssysteem. Je kunt klimaatbeheersing laten aanleggen in je woning, maar er zijn ook mobiele units te koop.

Binnenklimaat verschilt per seizoen

Ook iets om rekening mee te houden zijn de seizoenen. In de zomer kan de luchtvochtigheid buiten heel hoog zijn. Dat merk je ook binnen. In de winter is het binnenklimaat doordat je stookt ook droger dan in voorjaar en zomer. Dit merk je ook meestal meteen aan je huid, je ogen en je slijmvliezen: het voelt allemaal droger. Zelf ben je dus ook een goede graadmeter als het gaat om de luchtkwaliteit in je huis.