Hoe kies je de juiste buitenverlichting of tuinverlichting?

Hoe kies je de juiste buitenverlichting of tuinverlichting
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Ben je op zoek naar een nachtelijke sfeer voor je terras, een verlichte entertainmentruimte in de tuin, of zoek je gewoon een gevoel van veiligheid in het donker? De juiste buitenverlichting helpt je daarbij. Hier zijn enkele handige richtlijnen over hoe je de juiste buitenverlichting of tuinverlichting kiest.

De eerste stap

Om het meeste uit je buitenverlichting te halen, is het een goed idee om een lichtplan op te stellen. Bedenk hierbij wat je van je buitenverlichting verwacht en wat je budget is. Wil je een zwembad of BBQ-plek verlichten, of simpelweg een donker pad verlichten? Heeft je huis architectonische kenmerken die gebaat zijn bij sfeerverlichting? Of wil je gewoon een simpele lamp buiten je voordeur zodat je je sleutels kunt terugvinden als je thuiskomt van een avondje stappen?

Als je eenmaal je plan hebt opgesteld, is het tijd om je te concentreren op de leuke dingen: het kiezen van je lampen. Of ze nu minimaal, modern of traditioneel zijn, de verlichtingsarmaturen die je kiest, spelen een sleutelrol bij het creëren van de sfeer van je buitenruimte. Een goed idee is om met een expert te praten om tot een ontwerp te komen dat functioneel, kosteneffectief en er geweldig uitziet.

Gevoel van veiligheid en technische overwegingen

We willen allemaal dat we ons in het donker veilig voelen in ons huis. Sensor-geactiveerde beveiligingslampen kunnen veel doen om je op je gemak te stellen.

Veel verschillende stijlen en soorten buitenverlichtingsarmaturen kunnen op sensoren worden bevestigd en als beveiligingslampen worden gebruikt. Deze kunnen ook erg kosteneffectief zijn.

De bedrading die nodig is voor je buitenverlichting is afhankelijk van het type verlichtingsapparaat dat je installeert. Als je van plan bent om permanente verlichting in de tuin te hebben, is het een goed idee om je elektricien een 240 volt-voeding te laten installeren op een buitenpunt wanneer je huis wordt gebouwd of gerenoveerd. Zo kun je in een later stadium kostenbesparende 12 volt tuinverlichting gebruiken.

Als geld een probleem is, kun je er de voorkeur aan geven om solar tuinverlichting te gebruiken.

De verschillende soorten buitenverlichting

Er is heel wat keuze aan soorten buitenverlichting, die allemaal ontworpen zijn om aan verschillende behoeften en situaties te voldoen. Wandverlichting voor buiten is er in een breed scala aan stijlen – van up- en downlights tot kubusverlichting. Enkele voorbeelden:

Buisvormige wandverlichting

Buisvormige wandverlichting is geweldig voor een verfijnde, zachte uitstraling op muren buiten de garage.

Paalvormige lampen

Als je verlichting nodig hebt voor je tuin, zijn tuinpalen een goede optie. Deze paalvormige lampen zijn er in een breed scala aan stijlen – van stijlvolle kubusvormige ontwerpen tot traditionele lantaarns die je buitenruimte een zachte uitstraling geven.

LED-stralers

Floodlighting of LED straler wordt gebruikt om bepaalde kenmerken in je tuin te accentueren, zoals een grote boom of tuinkunst. Daarbij is het beter om slechts één functie te kiezen om te verlichten; je wilt niet dat je achtertuin of oprit ’s nachts verlicht wordt als een sportstadion!