Creëer een betere akoestiek

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Een goede akoestiek is in elke ruimte erg belangrijk. Zeker op een werkplek of kantoor is het onprettig als de ruimte veel galmt. Je wil bijvoorbeeld tijdens een belangrijk gesprek niet afgeleid worden door een vervelende nagalm. Het is niet goed voor de concentratie en kan op den duur erg irritant worden. Maar hoe zorg je er dan voor dat die galm verdwijnt, oftewel: hoe zorg je voor een betere akoestiek? Lees hier vijf manieren waarop je dat kan doen.

Akoestische wandbekleding

De eerste manier waarop je de akoestiek kan verbeteren is met akoestische wandbekleding. Die panelen bevestig je aan de muur wat leidt tot een geluidsabsorberend effect. Die wandpanelen zijn makkelijk op te hangen of in de ruimte te plaatsen. Bovendien is er nog een voordeel, ze zien er erg mooi uit. Het is een soort kunst die je aan de muur hangt. Het geeft veel sfeer aan de ruimte, een win-win situatie dus.

Plafondplaten en plafondeilanden

Als de wandbekleding niet voldoende effect heeft, kunnen akoestische plafondplaten uitkomst bieden. Met plafondplaten kun je er voor zorgen dat de ruimte een stuk minder galmt. Daarnaast kunnen ook plafondeilanden datzelfde effect geven. In een grote ruimte zijn plafondplaten of -eilanden eigenlijk ideaal. Overal in de ruimte wordt de galm gedempt.

Vloerbedekking of tapijt op de vloer

Nu we de muur en het plafond gehad hebben, kunnen we het ook hebben over de vloer. Een harde vloer is vaak minder geluidsvriendelijk en galmt dus meer. Een betere optie is vloerbedekking of tapijt. Die absorberen het geluid. Wil je toch liever een harde vloer als laminaat of tegels? Vloerkleden kunnen ook wonderen verrichten.

Meer meubels en decoratie

Misschien klinkt het logisch, maar als je in een ruimte niet veel meubels en decoratie hebt staan is de kans groot dat er veel galmt. Met bijvoorbeeld planten, kastjes, stoelen en andere decoratie kun je de ruimte meer opvullen. Op die manier galmt het veel minder. Je kan ook denken aan schilderijen en andere kunst, die net als de akoestische wandbekleding er voor zorgen dat de ruimte minder galmt. Er bestaan zelfs meubels die speciaal ontworpen zijn om geluid te absorberen. Met die speciale meubels is het dus mogelijk om de akoestiek te verbeteren. Bovendien krijgt de ruimte er meer sfeer door.