Hoeveel bespaar je met een pelletkachel?

Hoeveel bespaar je met een pelletkachel
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
Nu de energieprijzen helemaal uit de pan swingen is het voor veel huishoudens zoeken naar een betaalbare manier om hun woning te verwarmen tijdens de wintermaanden. Een van de alternatieve opties om een huis te verwarmen is door het plaatsen van een pelletkachel. Er wordt vaak beweerd dat je met een pelletkachel heel wat bespaart op je energiefactuur, maar is het die investering echt waard?

Hoeveel bespaar je met een palletkachel?

Eerst en vooral moeten we vertellen dat de installatie van een pelletkachel er eentje is die niet goedkoop is, maar wel makkelijk wordt terugverdiend doorheen de jaren. Het verwarmen met pellets is goedkoper dan op gas omdat de gasprijs jaarlijks omhoog gaat. In tegenstelling tot bij een pelletketel ben je echter niet volledig onafhankelijk van gas, waardoor je wel nog vastrecht- en netwerkkosten betaalt. Toch bespaar je makkelijk 40% op gas waardoor je jaarlijkse energiekosten toch lager liggen. Zo wordt gesteld dat je het eerste jaar al 50 euro bespaart. Na tien jaar loopt dit al op tot 259 euro per jaar. Dit komt omdat de gasprijs vaak jaarlijks stijgt met een gemiddelde van 3%.

Wat zijn de voordelen van een pelletkachel?

Het plaatsen van een pelletkachel heeft tal van voordelen. De belangrijkste is ongetwijfeld de goedkope brandstof. Zo zijn pellets vaak goedkoper dan de kost van gas. Daarnaast heeft het plaatsen van een pelletkachel om je woning te verwarmen nog meer voordelen.

Hoog rendement

Het rendement van pellets is veel hoger dan bij andere brandstoffen zoals hout. Zo gaat er slechts 10% van de warmte verloren. Hierdoor hoef je dus minder pellets te gebruiken om je woning te verwarmen.

Meer sfeer dan verwarmen op gas

De meeste mensen verwarmen hun woning nog op gas. Niet alleen een duurdere optie, maar ook eentje die minder charme heeft. Vuur heeft een bepaalde uitstraling en geeft een gevoel van warmte (letterlijk en figuurlijk) aan de ruimte. Verwarmen met pellets zorgt dus voor meer sfeer in je woonruimte.

Milieuvriendelijk en gesubsidieerd

Verwarmen met pellets is een duurzame manier van verwarmen. Dat komt omdat pellets worden gemaakt van houtafval dat anders verloren zou gaan. Daarnaast is er ook tot 10 keer minder CO2 uitstoot dan wanneer je verwarmt met centrale verwarming. Niet alleen is een pelletkachel milieuvriendelijker in vergelijking met de alternatieve verwarmingsbronnen, maar wie een pelletkachel laat installeren kan ook rekenen ook subsidies.