Kies je voor een gietvloer of epoxyvloer?

Kies je voor een gietvloer of epoxyvloer
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Een breed scala aan vloeren is op de markt, maar hoe weet je welke geschikt is voor jouw bedrijf? Zeker als het gaat om de keuze tussen de twee meest gebruikte harssoorten: epoxy en polyurethaan.

Gelijkenissen

Beide materialen hebben hun eigen sterke punten en zijn geschikt voor verschillende industrieën en toepassingen. Enkele overeenkomsten zijn: zowel epoxy- als PU-vloeroplossingen zijn duurzaam, slijtvast en waterdicht, terwijl ze ook je betonnen vloer beschermen tegen allerlei soorten schade en vuil.

Flexibel

Over het algemeen is een polyurethaan vloercoating zeer flexibel en elastisch, terwijl de epoxyvloer harder en brozer is. Dit maakt polyurethaancoatings beter bestand tegen krassen en soortgelijke schade en daarom vind je vaak urethaanharsvloeren op locaties met veel verkeer, zoals parkeergarages. Deze extra flexibiliteit van de gietvloeren maakt ze ook wenselijk voor toepassingen in extreme temperatuursituaties, omdat de vloer kan uitzetten en krimpen met de temperatuurschommelingen, waardoor scheuren worden voorkomen.

Bijtende zuren

Hoewel zowel epoxyhars als urethaanhars vloercoatings chemisch resistent zijn, zijn ze op verschillende manieren resistent. Zo zijn polyurethaansystemen beter bestand tegen natuurlijke chemicaliën zoals melkzuur. Dit soort weerstand maakt polyurethaanvloeren populair in omgevingen waar voedsel wordt verwerkt, vooral in omgevingen met veel zuivelproducten. Als een epoxyvloer wordt blootgesteld aan melkzuur, zal deze vaak een zekere mate van corrosie en vergeling ervaren. Epoxy biedt echter een veel betere bescherming tegen sterke kunstmatige bijtende stoffen zoals zwavelzuur.

Reparatie versus installatie

Als je je bestaande betonnen vloeren wilt repareren, bieden zowel polyurethaan- als epoxyoplossingen hun eigen oplossingen. Als dunnere verbinding met afwerking van 3 tot 4 mm kan epoxy worden gebruikt om scheuren in beton op te vullen, terwijl flexibelere polyurethaan vloerverbindingen ideaal zijn voor het overbruggen van gaten en scheuren in een bestaande ondergrond.

Als het gaat om installatie, zijn PU-vloeren extreem gevoelig voor vochtigheid. Als het wordt aangetast door vocht, kan een uithardende urethaancoating volledig worden geruïneerd – waardoor het absoluut noodzakelijk is dat het gebied droog blijft tijdens het installeren. Epoxyharsvloeren kunnen tijdens het applicatieproces ook worden aangetast door water, maar in veel mindere mate – waardoor het meer geschikt is voor gebieden die worden beïnvloed door vocht. De installatie- en uithardingstijden variëren enorm tussen de twee opties. Een polyurethaanoppervlak met meerdere lagen kan in een weekend tot volledige sterkte worden uitgehard, terwijl hetzelfde gebied van epoxyvloeren een hele week nodig heeft om volledig te drogen. Hoewel epoxy- en polyurethaanvloerproducten geschikt zijn voor doe-het-zelf-installatie, maken de hoge gevoeligheid voor vocht en de snelle uithardingstijd van PU-systemen het installatieproces veel moeilijker dan dat van hardere epoxyharsopties. Als dit het geval is, kunnen we zelfinstallatie van polyurethaansystemen alleen aanbevelen aan meer ervaren teams.

De prijs

Het spreekt voor zich dat een groter oppervlak vervangen door een gietvloer meer zal kosten dan als je een kleinere vloer nodig hebt. Over het algemeen kunnen we stellen dat een epoxy gietvloer wat goedkoper is dan een polyurethaan gietvloer. Maar hoe meer vierkante meters je wenst, hoe kleiner dat prijsverschil wordt.

Als het gaat om de kwestie van epoxy versus polyurethaan, is er geen winnaar – het hangt allemaal af van de vereisten van je branche en waarvoor je je nieuwe oppervlak wilt gebruiken.