Spullen opbergen: zo eenvoudig is het!

Spullen opbergen zo eenvoudig is het!
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Spullen komen en gaan. Hoewel de balans op sommige momenten toch wat kan doorslaan naar ‘komen’… Ineens kom je opbergkasten tekort, zo lijkt het. Less is more: een gevleugelde term die eigenlijk blijvend opduikt op allerlei gebieden. Je kunt deze uitspraak dan ook prima toepassen op spullen. Kijk jij wel eens kritisch naar wat je hebt? We helpen je graag op weg naar minder spullen en hoe je de spullen die wel bewaart praktisch op kunt ruimen op de juiste plek.

De boeken van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo zijn stuk voor stuk bestsellers. Zij leert je hoe je efficiënt te werk gaat bij het wegdoen en opruimen van spullen. En hoe je met haar systeem alles op orde houdt in je huis en ook in je hoofd! Hier volgen twee tips gebaseerd op haar methode.

Kiezen: wegdoen of bewaren

Opruimen is een kwestie van kiezen tussen weggooien of bewaren. Klinkt simpel, maar dat valt best tegen. Vraag jezelf af waarom je bepaalde spullen hebt. De vraag – of eigenlijk twee vragen –  die je jezelf bij elk item dat je bezit kunt (moet) stellen is: heb ik het nodig, maakt het me blij? Maak deze keuze letterlijk voor elke bezitting en wees streng. Je kunt jezelf deze vraag ook stellen bij de aanschaf van iets nieuws!

Denk in categorieën

Breng alles wat je hebt onder in een categorie of thema en bedenk waar je dit een plaats wilt geven. Voorbeelden van thema’s zijn kleding, serviesgoed, post & administratie, toiletartikelen, decoratieartikelen et cetera. Pak alles uit de categorie  bij elkaar, uit elke hoek van het huis. Vergeet ook de schuur niet. Selecteer aan de hand van bovenstaande tip. Je kunt ook per ruimte de categorieën langsgaan, en mag niet de spullen die bij elkaar horen bij elkaar zetten. Als je alle ruimtes hebt gehad, ruim je de overgebleven spullen op in opbergkasten. Denk aan een opbergkast van Goossenswonen.nl.

Ruim het op in de juiste kasten

Als het goed is heb je je na deze tips van heel wat spullen ontdaan. Een handige tip voor het opruimen van spullen is natuurlijk ook genoeg kastruimte. Zorg dat je een paar (opberg)kasten hebt waar je georganiseerd de verschillende thema’s in kwijt kunt. Let bij het kopen van kasten op dat je deze overzichtelijk kunt inrichten. Bekijk ook of de kast geschikt is voor het doel: een kast voor je administratie en kantoorspullen vraagt een andere indeling dan een kast voor serviesgoed of een kledingkast.