Tips om thuis energie te besparen

Tips om thuis energie te besparen
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

We willen er allemaal warmpjes bij zitten en daar tegelijkertijd ook weer niet te veel voor betalen. Om te beginnen kun je dan zorgen dat je je verbruik een beetje binnen de perken blijft. Dat is je eerste winst. Heel veel dingen kun je eenvoudig zelf doen, andere dingen kun je laten doen. Soms is het dus eerst investeren en dan pas besparen. Lees even mee wat je zoal kunt doen om je stroom- en gasrekening betaalbaar te houden.

Zuinige apparaten en led-verlichting

Apparaten hebben allemaal een energielabel. De meest zuinige kwalificatie is A+++ en de minst zuinige is categorie G. Bij aankoop van een nieuw apparaat kun je daar op letten. Vooral wasdrogers zijn stroomvreters en vooral bij de goedkopere modellen is dit niet een van de eerste aandachtspunten. Verlichting is een stuk duurzamer geworden met de komst van de led-lamp. Verlicht je je huis met led-lampen dan scheelt dat ongeveer driekwart van het  gebruik in vergelijking met gloeilampen.

Energiezuinig wonen

Isolatie is een goed middel voor een lagere energierekening. Gevels, wanden, vloeren, daken, alles is te isoleren. Het principe is eenvoudig: als het buiten koud is of waait, blijft de kou buiten en houd je de warmte binnen. Je zult in een goed geïsoleerd huis aanmerkelijk minder stoken, dat betekent een lagere gasrekening. Ook zonnepanelen zijn een goede, verbetering van je woning. Hiermee kun je aanzienlijk besparen op je stroomrekening. Ook zijn er tal van nieuwe energiemethodes, zoals infraroodwarmte en warmtepompen. Een kleinere aanpassing binnen dit thema is een slimme thermostaat.

Energieaanbieders vergelijken

Als je je verbruik onder controle hebt kun je kijken of je energieleverancier nog wel bij je past. Dat kan op handige vergelijkingssites die de beste energie aanbiedingen voor je op een rijtje zetten. Op zulke sites kom je er snel en simpel achter welke energieleverancier voor jou de goedkoopste is. Overstappen kan soms honderden euro’s per jaar schelen!

Speciale acties energieleveranciers

Als een aantal aanbieders qua energietarief dicht bij elkaar ligt, kun je ook kijken naar de speciale acties. Dat kan van alles zijn, zoals bij deze Essent aanbieding. Wil je groene of grijze stroom afnemen of misschien liever een mix. Ook niet onbelangrijk: welke voorwaarden hanteert de aanbieder en kun je bijvoorbeeld zelf bepalen op welk moment van de maand je betaalt, zoals bij een Nuon aanbieding die we tegenkwamen op een site om energieprijzen te vergelijken.