Tips voor de draairichting van uw buitendeur

Tips voor de draairichting van uw buitendeur
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Hoe bepaal je de draairichting van een buitendeur? Je moet rekening houden met wat er om de deur heen staat. Waar zitten de scharnieren? We zullen je een paar tips geven.

Draairichting bepalen door functie

De functie van de deur is belangrijk voor de draairichting. Een voordeur draait naar binnen open. Achterdeuren, balkon- en terrasdeuren draaien meestal naar buiten open. Vluchtdeuren in openbare gebouwen moeten met de richting mee openen, dus naar buiten toe. Je voordeur moet naar buiten opendraaien. Linksdraaiend of rechtsdraaiend dat bepaal je naar aanleidingen van verschillende factoren.

Linksdraaiende of rechtsdraaiende buitendeur

Je moet bij een buitendeur op de draairichting letten i.v.m. het plaatsen van scharnieren en het slot. De richting van de deur wordt aangeduid met RS (rechtsdraaiend) en LS (linksdraaiend), de keus bepaal jezelf naar aanleiding van de functie van de deur en wat het handigst is. Bij het bepalen van de richting moet je goed opletten waar de scharnieren zitten of moeten komen. Dit kun je doen door aan de kant te gaan staan, waar je de deur naar je toetrekt. Scharnieren die aan de linkerkant zitten maken de deur tot een linksdraaiende deur, bij rechts zittende scharnieren wordt het een rechtsdraaiende deur.

Handige keuzes maken voor draairichting buitendeur

De keus voor de draairichting van de buitendeur is afhankelijk van verschillende aspecten. Ben je rechtshandig of linkshandig? Dat is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Het is handig om erop te letten dat een naar binnendraaiende buitendeur de binnendeuren niet blokkeren. Je moet goed op de omgeving letten waar je de deur gaat plaatsen en vooraf bepalen of het handiger is de deur linksom of rechtsom te laten draaien. Kun je de deur beter naar binnen of naar buiten laten draaien. Wat staat er in de weg? Hoever kun je de deur openen en welk doel heeft de ruimte achter de deur? Handig om deze vragen jezelf vooraf te stellen.

Praktijkregels draairichting buitendeur

Bestaan er regels voor draairichting buitendeur? Nederland kent een soort van regel die in de praktijk werkt; Bij een dichtzittende deur waar je de scharnieren ziet zitten, draait deze altijd naar je toe. Linksdraaiende deuren hebben links zittende scharnieren en rechtsdraaiende deuren hebben rechts zittende scharnieren. Met het plaatsen van scharnieren bepaal je de draairichting. De draairichting bepaald waar het slot komt. Je kunt door vooraf de draairichting goed te bepalen, voorkomen dat je verkeerd hang- en sluitwerk koopt. Van een linksdraaiende deur een rechtsdraaiende deur maken? Het eenvoudigste is om de scharnieren te verplaatsen, in plaats van heel het kozijn om te zetten. Je kunt bij verschillende bouwbedrijven of via googelen daar duidelijke informatie over vinden.