Verschil tussen jaloezieën en lamellen

Verschil tussen jaloezieën en lamellen
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Jaloezieën of lamellen, wat is nou eigenlijk het verschil? In wezen hebben ze meer gemeen dan dat ze verschillen. Het enige echte verschil zit ‘m in de richting: jaloezieën zijn opgebouwd uit horizontale stroken en lamellengordijnen bestaan uit verticale stroken. Beide zijn een praktisch idee voor raamdecoratie. Meestal hang je ze op om inkijk, zon of licht tegen te gaan.. Maar ze zijn natuurlijk ook perfect om een ruimte een beetje sfeervoller te maken.

Lamellen voor grotere breedtes

Wat wel een feit is dat lamellen zich over het algemeen beter lenen voor hoge en brede ramen dan jaloezieën. Niets is onmogelijk, maar voor ramen van een grote afmeting is de breedterichting van jaloezieën een minder solide oplossing.

Privacy

De meeste mensen vinden zitten liever niet ‘te kijk’, maar de gordijnen potdicht houden de hele dag is niet echt een optie. Lamellen of jaloezieën zijn dan een perfecte oplossing, omdat je ze open, dicht of halfdicht kunt zetten. Je kunt ze zo stellen dat je nog wel naar buiten kunt kijken, maar pottenkijkers geen blik naar binnen gunt.

(Zon)licht temperen

Hoewel we bijna allemaal wel van de zon houden, kan zonlicht een vervelende spelbreker zijn als dit precies in je tv, je beeldscherm of in je ogen schijnt. Ook dan is het fijn om de zon te weren met jaloezieën of lamellen. Het raam waar de zon door schijnt even blinderen voor zolang het duurt, ideaal. Zonneschijn kun je natuurlijk ook van buitenaf tegenhouden met de juiste zonwering.

Niet alleen zonlicht, maar ook daglicht kun je fijn temperen, als je dat prettig vindt. Dit kun je prima doen met zowel jaloezieën als lamellen..

Welke soorten jaloezieën of lamellen

Als je raamdecoratie kopen op de planning hebt staan, kom je erachter dat er ongelooflijk veel keus is. Heb je afmetingen in standaardmaten, dan kun je die meteen meenemen, maar ook alles kan op maat voor je worden gemaakt. Dat geldt ook zeker voor lamellen en jaloezieën. Verschillende materialen, zoals (kunst)stof of hout in diverse uitvoeringen en kleuren zorgen dat je zeker slaagt voor iets wat bij jou past.

Brede of smalle stroken

Ook is er verschil in de breedte van de stroken. Dat is heel persoonlijk en je kunt je voorstellen dat smalle of brede lamellen open en dicht een elk ander effect geven en dit geldt ook voor jaloezieën.

Beide vormen zijn goed te combineren met stoffen gordijnen en inbetweens. Textiel brengt vaak een wat warmere look and feel met zich mee, maar is niet altijd zonwerend. Samen met lamellen of jaloezieën heb je dan the ‘best of both worlds’!