Welke woonverzekering heb ik nodig?

Welke woonverzekering heb ik nodig
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Als je net bent verhuisd, dan komt daar heel wat bij kijken. Je stort je het liefst op de inrichting van je nieuwe stulpje, maar vergeet ook vooral je woonverzekeringen niet. Een woonverzekering geeft je zekerheid. Als er schade ontstaat aan je huis wordt de schade gedekt via de opstalverzekering. De spullen in je woning zijn verzekerd via de inboedelverzekering. Het afsluiten van een woonverzekering is niet verplicht, maar is zeker wel aan te raden. Heb je een koopwoning met hypotheek, dan is een opstalverzekering wel verplicht.

De opstalverzekering

Ontstaat er buiten jouw schuld om schade aan je huis, dan ben je daarvoor verzekerd met een opstalverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stormschade, waterschade of schade door brand. Heb je een huurwoning dan sluit de verhuurder deze verzekering meestal af. Het is goed om dit na te gaan bij het tekenen van je huurcontract. Ben je aangesloten bij een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Vaak sluit de VvE voor alle appartementen of woningen een opstalverzekering af. Jij hoeft dit niet meer te doen voor je eigen woning. De opstalverzekering staat ook wel bekend als de woonhuisverzekering. Je hebt verschillende soorten dekkingen. Hoe uitgebreider de verzekering, hoe hoger de premie. Vergelijk de verzekeringen niet alleen op prijs, maar ook op inhoud en bepaal wat het beste bij jouw situatie past. De hoogte van de premie is verder afhankelijk van de hoogte van je eigen risico, je woonplaats, de herbouwwaarde van je woning, de bouwaard en de staat van het onderhoud.

Wat is een inboedelverzekering?

Simpel gezegd gaat de opstalverzekering over spullen die aan je huis vast zitten, de inboedelverzekering gaat over de spullen die in je huis staan en er niet aan vast zitten. Voor zowel een koop- als een huurwoning ben je zelf verantwoordelijk om een inboedelverzekering af te sluiten. De spullen die we in huis hebben staan, worden steeds kostbaarder. Denk maar eens aan de laptops, televisies en smartphones die in huis aanwezig zijn. Met een inboedelverzekering ben je verzekerd tegen schade door onder meer water, brand en diefstal. Net als bij een opstalverzekering loont een inboedelverzekering vergelijken zeker. De premies en de voorwaarden per verzekeraar kunnen onderling nogal verschillen.

Voorkom onderverzekering

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering geef je aan wat de waarde van je spullen is op dat moment. Schaf je daarna nieuwe spullen aan en is de waarde van je spullen daardoor inmiddels hoger dan het verzekerde bedrag, dan is er sprake van onderverzekering. Dit kan vervelende gevolgen hebben als een bedrag wordt uitgekeerd in geval van schade. Je hebt namelijk geen recht op een volledige vergoeding. Je ontvangt een uitkering naar rato van de verzekerde waarde. Voorkom onderverzekering door gebruik te maken van een inboedelwaardemeter.
Neem jaarlijks je verzekeringen door om te kijken of deze nog aansluiten bij jouw situatie.